Veelgestelde vragen

Voordat we een aantal veel gestelde vragen op een rijtje zetten, eerst wat ‘policy statements’.

Duurzaamheid cq. Sustainability
Wij werken onder het motto “afval bestaat niet”. Alle materialen worden tot op de laatste centimeters gebruikt. Echt onbruikbaar overblijvend afval spitsen we op en wordt gerecycled: papier, plastic, metaal, houtafval en uiteraard zo weinig mogelijk restafval.

Klant tevredenheid
Dit is een heel belangrijke stimulans in onze dagelijkse werkzaamheden. Ons team van specialisten, zijn ook stuk voor stuk perfectionisten.  

BUIK:
Welke buikdiepte moet ik kiezen?

De halfronde uitsparing aan de voorzijde van de werkbank wordt de buik genoemd. De buikdiepte is de diepte van de halfronde uitsnijding, dus de afstand vanaf de voorrand van het werkblad tot aan de bevestiging van de vijlpen of zaagpen.

We hebben 3 standaard buikdieptes: 10, 15 en 20 cm. Het betreft hier eigenlijk uitsluitend een voorkeur voor het een of ander. Er is geen beter of slechter.

In de periode vanaf 2010 dat we ons specialiseerden in de productie van stavelijen is ons het volgende duidelijk geworden: in Nederland kiest 80% voor 10cm en in België kiest 80% voor 20 cm, met wat uitzonderingen naar beide kanten. De specifieke voorkeur ontstaat meestal tijdens de opleiding. De diepte die u in uw opleidingsatelier gewend bent, wilt u thuis meestal ook.

Stavelij-buikdiepte-small
Stavelij-breedte-2

BREEDTE:
Welke breedte werkblad?

Met de breedtematen 80, 100, 120, 145, 170 en 200 cm hebben we een productlijn ontwikkeld die voor iedereen wel een keuze geeft: 1 werkplek met eventueel 1 of 2 ladekasten voor al uw materialen en gereedschappen. Ook werkbanken met meerdere werkplekken zijn een veel gevraagde optie. Het is belangrijk om te weten, dat u bij alle modellen zelf de breedte kunt vergroten tot maximaal 240 cm (in de standaard werkbladen van 36 mm multiplex), en tot 300 cm in massief beuken. Zo kunt u de beschikbare ruimte tot de laatste centimeters benutten. De prijsindicatie die u zelf kunt aanhouden is: 1 euro per cm in standaard werkblad en 2 euro per cm in massief beuken. 

Bedenk altijd wel dat de werktafel ook naar de locatie van uw atelier moet kunnen worden gebracht (zolder, kelder, trap op, trap af). Het is voor ons een kleine moeite om even het werkblad te demonteren (de assistentie bij het plaatsen is altijd bij de bezorgkosten inbegrepen) en op locatie weer te monteren, maar er zijn situaties denkbaar waar zelfs dat niet afdoende is.

Samenvattend: bij de keuze van de breedte van de werkbank is het beschikbare budget of de beschikbare ruimte veelal leidend.

Weetje: De standaard breedtes van onze werkbanken is meestal afgeleid van de standaard maten van de “ruwe”materialen in de vakhandel / groothandel. Doordat wij met standaard maten werken, hebben we veel minder afval. Doordat wij bijna geen afval hebben, hebben we dus lagere kosten, wat ten goede komt aan de kostprijs van de stavelijen. Zie ook ons duurzaamheidstatement elders op onze site.

hoogte:
Welke hoogte moet ik kiezen?

Welke hoogte moet ik kiezen?

De twee hoogtes van onze werkbanken zijn bewust gekozen, (hoogte werkbank = tot en met bovenkant werkblad). De 90 cm is eigenlijk de standaard hoogte en is in 90% van de situaties de beste keuze. Is uw lichaamslengte groter dan 185 cm, dan adviseren wij de 100 cm hoogte. Het omslagpunt is geen exacte wetenschap, maar een vuistregel. Als u twijfelt probeer dan eerst een proefsituatie te creëren met een tafel of brede plank op verschillende hoogtes. Wat ook een enkele keer voorkomt is, dat de werktafel niet gebruikt gaat worden voor goudsmeden, maar voor andere beroepen of hobbyisten, waardoor u een heel andere houding hebt aan de werktafel. Voor een uurwerkmaker is een andere werkhouding van toepassing dan voor de modelbouwer. Natuurlijk kunt u ons altijd vragen om advies!

Stavelij-Hoogte-3
Stavelij-QenA-vijlpenopening

vijlpenbevestiging:
welke bevestiging moet ik kiezen?

Welke bevestiging moet ik kiezen?

U kunt natuurlijk kiezen voor helemaal geen vijlpen of zaagpen. De basismodellen 11 t/m 13 en 21 t/m 23 hebben geen voorziening voor een vijlpenbevestiging en de vijlpen wordt dan ook niet meegeleverd bij die modellen. 

De standaard voorziening is de insteek-opening. De standaard opening aan de voorzijde in de “buik” van de stavelij voldoet goed, maar is aan slijtage onderhevig, dus na een bepaalde tijd komt er ruimte op en  dan werkt dat niet meer zo fijn. Uw werkstuk gaat meebewegen met de vijl- of zaagbeweging; het resultaat laat zich raden: u kunt niet meer nauwkeurig werken.

De stalen vijlpenhouder (in de prijslijst optie SV) is de oplossing: Dit is echt een heel duurzame oplossing omdat die, in theorie, de rest van uw leven meegaat! De vijlpen wordt met behulp van een schroefspindel aan de onderkant heel gemakkelijk vastgezet. De vijlpen wisselen met de zaagpen is nu in 5 seconden gebeurd, en de pen zit altijd heel solide vast. Bij de stalen vijlpenhouder is ook altijd een zaagpen inbegrepen, dus je hebt dan zowel een vijlpen als zaagpen. Dit is een optie waar u echt geen spijt van krijgt.

Materiaal:
Welk soort werkblad moet ik kiezen?

Welk materiaal voor het werkblad moet ik kiezen?

We hebben momenteel 2 keuzes: het standaard werkblad is 36 mm multiplex van een heel mooie kwaliteit, die u bij de dhz-bouwmarkt niet zult vinden. Het werkblad van de “luxe” modellen is voorzien van een massief beuken werkblad van ca 28mm dik. Dit is opgebouwd uit massief beuken delen van gemiddeld 5cm breed en met speciale lijm tot een breed werkblad geproduceerd. Bij dit onderwerp is duurzaamheid een belangrijke overweging. Hoewel het standaard werkblad heel goed voldoet, is er altijd wel iets wat beter is. Omdat een werkbank van een smid tegen een stootje moet kunnen hebben we voor de veeleisende smid een werkblad wat als zeer hard kan worden omschreven. De aanduiding “luxe” werkblad is dus eigenlijk een tikje misleidend. Het massief beuken werkblad heeft onzes inziens wel een iets luxere uitstraling.

stavelij-werkblad-soort-hout-2